60 DAGER ANGRERETT

FRI FRAKT OVER 599 KR

Logg inn

Black Week – Opptil 50% på kjøkken og matlagning

Inspirasjon/Guides/Hemmeligheten bak den svenske mesterbakeren Lilian Sagerfors' suksess og hennes prisvinnende kanelbolleoppskrift

Hold det enkelt: Den svenske bakeren Lilian Sagerfors' hemmelighet bak prisvinnende kanelboller

"Hold det enkelt!" – det er mottoet til den 31 år gamle bakeren Lilian Sagerfors. Dette enkle tilnærmingen har gjort henne til en av Sveriges mest fremtredende skapere innen bakekunsten. Med en tydelig filosofi og lidenskap for sitt håndverk har Lilian skrevet en inspirerende suksesshistorie. Vi fikk den æren å besøke hennes sjarmerende bakeri på den sørsvenske østkysten for å lære mer om hennes reise og smake på hennes prisbelønte kanelboller.
torsdag 26. september 2024
Del artikkel

ET BAKERI MED HJERTE: EKENÄS HANTVERKSBAGERI

En solrik septembermorgen ble vi hjertelig tatt imot i Lilians koselige bakeri i den idylliske landsbyen Ekenäs, nær Kalmar på Sveriges østkyst. Da vi steg inn, fylte den deilige duften av nystekt brød og kaker luften. Lilian, som opprinnelig utdannet seg som kokk, oppdaget raskt sin kjærlighet for baking. "Brød er det første folk opplever i et måltid, men det blir ofte oversett," forklarer hun om hvorfor hun valgte å ta brødet i egne hender. Derfra tok lidenskapen over, og det tok ikke lang tid før suksessen kom.

Her ser du et stativ med stekebrett fylt med et utvalg av Lilians bakverk, som spenner fra forskjellige typer brød og kaker til hennes berømte svenske kanelboller.
Her tar Lilian et ferdigstekt briochebrød ut av ovnen i en Nordwik brødform.

FRA HOBBY TIL FULLTIDSJOBB

Det som en gang startet som en enkel hobby, utviklet seg raskt til en blomstrende fulltidsvirksomhet. Lilian åpnet sitt bakeri i 2018, hvor hun utelukkende bruker lokale og økologiske ingredienser. Ryktene om hennes dedikasjon spredte seg raskt, og nå strømmer kunder fra både nær og fjern til bakeriet for å oppleve hennes anerkjente bakverk. Men tålmodighet er nødvendig – det er ikke uvanlig å måtte vente i kø i 30 minutter eller mer for å få en smakebit av hennes prisvinnende surdeigsbrød eller kanelboller.

For den perfekte avslutningen drysser Lilian melis over sjokoladekaken etter at den har avkjølt seg på en Nordwik rist.

LESS IS MORE: LILIANS BAKEFILOSOFI

Lilians filosofi om "less is more" gjenspeiles i hvert eneste produkt hun lager. For henne handler alt om ingredienser av høy kvalitet, som svensk økologisk mel, og en håndverksmessig tilnærming til baking. Og hennes personlige favoritt? Surdeigsbrødet hennes, som hun liker å spise naturell eller med bare en liten smørklatt. "Det er alt du trenger," sier hun med et smil, og understreker sin tro på at gode ingredienser gir fantastiske resultater.

DE PRISVINNENDE KANELBOLLENE

Selv om alle Lilians produkter er høyt elsket, er det kanelbollene hennes som har fått mest oppmerksomhet. I 2023 vant de en prestisjetung gullmedalje i det svenske håndverksmesterskapet i baking. Disse bollene er ikke bare en kulinarisk nytelse, de er også en fryd for øyet. Å se Lilian rulle ut deigen, smøre på smør- og sukkerfyllet, og forme de karakteristiske knutene, er som å se en mester i arbeid. Etter ti minutter i ovnen fyller den uimotståelige duften hele bakeriet.

Klikk her for oppskriften: Klassiske kanelboller

Etter at Lilian har kjevlet ut deigen og smurt den med smør- og sukkermiksen, bretter hun den flere ganger for å blande alt godt sammen.
Her ser du den svenske kokken og bakeren Lilian Sagerfors presentere en ferdig svensk kanelbolle på en tallerken.

EN OPPSKRIFT SOM INSPIRERER

Gjennom årene har Lilian perfeksjonert sin kanelbolleoppskrift, inspirert av andre bakeres teknikker for å skape sin egen versjon. Til tross for suksessen, er hun fortsatt like lidenskapelig opptatt av baking, og eksperimenterer stadig med nye ideer for å holde utvalget sitt friskt og spennende. Selv under vårt besøk er hun opptatt med å motta en leveranse av mel, som vil vare i omtrent to uker. "Det er alltid spennende," sier hun med et smil.

Lilian tilbyr en vakker stoffpose for sitt Ekenäs Hantverksbageri, hvor både bakeriet og uteområdet med gjester er kunstnerisk avbildet.

EN OPPLEVELSE VI SENT KOMMER GLEMME

Da vi forlot Lilians bakeri, var hun raus nok til å gi oss med noen kanelboller hjem – en påminnelse om tiden vi tilbrakte i et av Sveriges mest sjarmerende bakerier. Og én ting er sikkert: dette blir ikke vårt siste besøk. Hvis du noen gang befinner deg i nærheten av Ekenäs, bør du ikke gå glipp av muligheten til å oppleve Lilian Sagerfors’ enkle, men mesterlige tilnærming til baking. Det er en tur – og en smak – som er vel verdt det.

Foto: Elof Martinsson

Anja Wahnig
Forfatter

MER BAKEUTSTYR

KitchenTime - En del av Nordic Nest AB (Bedriftens org.nr.: 997 671 538)