60 DAGER ANGRERETT

FRI FRAKT OVER 599 KR

Logg inn

Black Week – Opptil 50% på kjøkken og matlagning

Inspirasjon/Guides/Raw food tips & fakta

Raw food tips & fakta

Raw food, eller råkost, er i dag på manges lepper og tallerkener – men hva er det og hvorfor spiser man det? Diettisten Linn forteller om emnet og gir tips til fem populære og sunnere raw food-ingredienser.
torsdag 22. februar 2024
Del artikkel

Hva er raw food og hvorfor spiser man det?

Raw food betyr at maten ikke varmes mer enn 42 grader celsius. Tanken er å beholde så mye næring som mulig.

Er det mer næring i raw food?

Å varme mat har liten påvirkning på næringsinnhold av fett, karbohydrater og protein, men gjør ofte at kroppen kan oppta det enklere. Når det er sagt, kan en del vitaminer og mineraler gå tapt ved tilberedning. Innholdet av mineraler minsker ved at en del renner ut i kokevannet. Selv visse vitaminer kan til en grad lekke ut i kokevannet, eller delvis gå tapt ved tilberedning.

Hvilke næringsstoffer er spesielt følsomme overfor oppvarming og hvor finnes de?

De vannoppløselige B- og C-vitaminene er spesielt følsomme overfor oppvarming. C-vitamin finnes det frem for alt mye av i de fleste grønnsaker og bær, og det er derfor godt å tilberede disse raskt ved en lav temperatur.

Kan næring i maten også bli bedre av oppvarming?

Å varme opp maten kan faktisk også forbedre næringen. Tomater er et eksempel på dette, da oppvarming gjør det lettere for kroppen å oppta antioksidanten lykopen. Derfor er tomatpuré og knuste tomater eksempelvis mye bedre kilder til lykopen enn ferske tomater.

5 populære og næringsrike raw food-ingredienser

Nøtter – Ladet med sunne fettstoffer, protein, flere mineraler og vitaminer og deriblant jern, kalsium, magnesium, vitamin E. Et par spiseskjeer om dagen er en passe mengde som er bra for hjerte og kar!

Grodde belgfrukter – Bønner, linser og erter er ordentlige næringsbomber fylt med blant annet fiber, jern, protein og sink – og ettersom de gror blir det lettere for kroppen å få tilgang til en del av næringen!

Kål – Kål er ordentlig supermat som metter med sitt rike fiberinnhold, og har et fint innhold av for eksempel C- og K-vitamin. Utmerket å ha som base i en salat som holder seg så godt i kjøleskapet at du enkelt kan ta av den hele uken, og dermed se til at du får noe grønt til maten!

Dadler – Rike på blant annet fiber, vitamin B6, jern og kalsium. Perfekt som en sunnere snack!

Havregryn – En vanlig ingrediens i klassiske raw food-boller. Havregryn er et fullkornsprodukt hvilket gjør den rik på vitaminer, fibre og mineraler, og topp for hjerte!

Kjøkkenredskaper og raw food

En morsom måte å spise mer grønt!

Å lage mer raw food kan være en morsom og ny måte å spise mer grønt! Man kommer langt med mikser, skjærebrett og kniv. Det kan også være praktisk og morsomt å bruke spiralizer og sitruspresse.

5 populære kjøkkenredskaper til raw food-matlagingen

Spiralizer
Sitruspresse
Blender
Skjærebrett
Kjøkkenkniv

-

KitchenTime - En del av Nordic Nest AB (Bedriftens org.nr.: 997 671 538)