60 DAGER ANGRERETT

FRI FRAKT OVER 599 KR

Logg inn

Black Week – Opptil 50% på kjøkken og matlagning

Inspirasjon/Guides/Liten urtedyrkingsguide for nybegynnere

Liten urtedyrkingsguide for nybegynnere

fredag 23. februar 2024
Del artikkel

Er du en av de som presterer å drepe alle blomster og vekster bare ved å se på de? Grønne fingre er ikke nødvendigvis noe man er født med, men med litt kunnskap så kan hvem som helst få ferske urter i hjemmet. Nedenfor finner du en miniguide for hvordan du skal lykkes med din dyrking, og håndfaste tips om hvordan du kan dyrke både sitronmelisse, gressløk og basilikum.
I denne dyrkingsguiden fokuserer vi på å guide deg som bor i leilighet eller uten tilgang til hage, vi vil vise deg dine dyrkemuligheter ikke er så begrensede som du tror. Hvis du har en balkong vil dette være din naturlige plass, hvis ikke fungerer en vinduskarmen ypperlig. Hvis du skal bruke vinduskarmen er det viktig at vekstene har tilgang til mye sol, et alternativ er å gå til innkjøp av en vekstlampe.


Visse planter er letter enn andre å holde i live, en vanlig feiltagelse er å ha for høyt ambisjonsnivå, som nybegynner kan du kjøpe ”ferdige” vekster på butikken som du holder i live og hjelper med å vokse ved hjelp av gjødsel, blomsterjord og vann.  Deretter planter du om urten til en krukke eller blomsterpotte og sørger for at å vanne etter anvisningene.

3 urtevekster som passer bra for nybegynneren

Sitronmelisse

Denne velduftende og syrlige krydderveksten er lettdyrket og overlever det meste. Du kan gro både grønn og gul sitronmelisse, men den grønne tåler litt mer. Sitronmelisse er bra å ha i hjemmet ettersom den kan brukes til både varm mat, desserter og drinker.
Vedlikehold: Sitronmelisse vil gjerne stå lyst og kan stå både inne og ute. Vann heller for lite enn for mye da planten ikke liker å stå bløt. Plant om i en krukke med plantejord og sett på balkongen eller vinduskarmen.
Plassering: Urten triver best på en solfylt, varm plass i le for vinden.

Gressløk

Den gode og letthåndterlige gressløken passer utmerket som krydder i diverse matretter eller som en smaksrik dekorasjon på brødskiver eller kalde retter.
Vedlikehold: Gresslæken vil stå i solen med delvis skygge i løpet av dagen. Gressløken kan ikke stå tørt så vann omtrent 4 ganger i uken avhengig av sol og varme.
Plassering: Gressløken trives like bra ute som inne og plantes i en krukke med blomsterjord. Avstanden mellom planene skal være 15cm.

Basilikum

Basilikumen er en populære urt som kan brukes som smakstilsetning til for eksempel supper, pastaretter eller bruschetta. Plant om basilikumplanten i en større krukke sammen med næringsrik blomsterjord med omtrent tre planter i hver krukke.
Vedlikehold: Basilikumen vil ikke bli tørr og hvis den står på en plass med sol burde den vannes daglig. Står den mer beskyttet mot solen kan den vannes annenhver dag. Hvis urten får knupper burde du ta den bort slik at bladene skal vokse seg enda større.  
Plassering: Basilikumen trives best i næringsrik jord og vil ikke stå i for mye sol. En delvis skyggedekket balkong eller en vinduskarm der planten ikke får direktekontakt med solen er perfekt. Basilikum trives ikke utendørs dersom temperaturen er lavere enn 15 grader.

Krukken er et must når du skal gro og dyrke urter. En urtekrukke er et perfekt redskap for deg som er nybegynner og har plantene innendørs. En urtekrukke er perfekt oppbevaring av dine krydder og urter, de fleste urtekrukker har nemlig et smart vanningssystem som gjør at urtene kan suge til seg den mengden de selv trenger. Det er spesielt smidig for deg som ofte glemmer å vanne plantene dine.


For deg som planlegger å bedrive dyrking på balkongen kan det vare fint med en liten stige eller krakk der du kan sette krukkene for at det skal bli mer plasseffektivt og veldig fint. For å gjøre det enklere for deg selv kan det være lurt å ha en vannkanne i nærheten. For å gjøre balkongen til ditt eget planteparadis kan du handle flere redskaper og små detaljer som urteskilt og pinner.

KitchenTime - En del av Nordic Nest AB (Bedriftens org.nr.: 997 671 538)