60 DAGER ANGRERETT

FRI FRAKT OVER 599 KR

Logg inn

Pre-Black Week – Opptil 50% på kjøkken og matlagning

Inspirasjon/Guides/Velg riktig knivsliper

Velg riktig knivsliper - vi viser deg hvordan du sliper og oppbevarer dine kniver

Et av de viktigste kjøkkenredskapene for både hjemmekokken og en profesjonell kokk er en bra kniv. Selv om du investerer i en kvalitetskniv må den behandles rett for at den skal holde i årevis. En sløv kniv er vanskelig å bruke og blir fortere ødelagt enn en godt behandlet, skarp kniv. Man kan fortere skjære seg når man blir slurvete med en sløv kniv. Det er selvfølgelig også mye morsommere å lage mat med gode kniver. Vi har satt sammen en guide over ulike slipeverktøy og hva som skille de fra hverandre. Vi gir deg også tips om hvordan du skal oppbevare dine kniver.
torsdag 15. februar 2024
Del artikkel

Ulike slipemetoder

Du kan velge mellom flere ulike slipemetoder avhengig av hva du vil oppnå med slipingen. Her går vi gjennom slipealternativ som slipestein, keramisk bryne, diamantbryne, stålbryne og knivslipere.

Slipe med slipestein

Slipestein eller en såkalt våtstein er det beste valget for å få din stålkniv ordentlig skarp. Det er enkelt å lære seg å slipe med en slipestein og en times trening som å beherske metoden, men det krever litt mer engasjement enn med de andre slipemetodene.

Våtsteiner graderes utfra finhetsgrad, som med sandpapir i såkalt grit. Selve målet med slipingen avgjør valget av stein da steinene gir ulike resultater, du kan velge mellom 240 grit opptil 13000 grit. En grovkornet slipestein gir et bra grunnlag mens en finkornet gir selve skarpheten. Profesjonelle kokker har flere slipesteiner, men som en nybegynner holder det fint med bare en sten. Som en første sten fungerer en allroundstein med en finhetsgrad mellom 800 til 1200 som alltid vil gjøre kniven skarp. Finhetsgraden 3000 holder godt og vell for de som stiller høyere krav. Stegvis kan det derfor være bra å begynne med 800-1200 grit, for å senere komplettere med en 3000. Våtsteinene fra Satake har ulike farger som vise hvilken grit steinen har.

240 grit - For grunnsliping som reparerer skader i knivens egg. Den gir dog ikke en veldig skarp kniv og kan derfor kombineres med en finere sten på 1200 eller 3000 grit for å gi kniven skarphet.

1200 grit - Sliper kniven, kan kombineres med 3000 grit for å gjøre kniven skarp.

3000 grit - Gir kniven god skarphet, kan brukes for å opprettholde en allerede skarp kniv og finpusse.

10 000 grit - For ekstra god skarphet samt polering av en allerede skarp kniv, passer bra i kombinasjon med 1200 grit.

Slipe med slipestål

Slipestål finnes i flere ulike materialer som passer til forskjellige kniver avhengig av knivbladets hardhet. Stålkniver tåler mer enn keramiske kniver, mens keramikk er hardere enn stål og holder skarpheten lengre. Du kan velge mellom en keramisk bryne, diamantbryne eller stålbryne.

1. Keramisk bryne – tar fram ekstra skarphet på kniven hvis kniven fortsatt er brukbar, den passer til både europeiske og japanske kniver med forskjellig hardhet i stålet. 2. Diamantbryne – Likner keramisk bryne, men kan også brukes til keramiske kniver. 3. Stålbryne – Passer til europeiske kniver som har noe mykere stål enn japanske kniver.

Populære slipestål

Slip med en knivsliper

En knivsliper er bra dersom du har mange ulike kniver som trenger forskjellig behandling. Vi selger knivslipere, våtslipere eller rullesliper som du kan velge mellom. En knivsliper er den enkleste måten å slipe en kniv på, du vil oppnå ekstra skarphet med en våtsliper eller rullesliper ved å enkelt dra bladet langs hjulet. Knivsliperen kan ha flere ulike hjul med ulike grit grader slik at du kan gi knivene en grunnsliping og en finsliping med samme sliperedskap.

Når du skal velge en knivsliper tenk på å kontrollere om den er tilpasset for knivmaterialet du har. Bruker du feil knivsliper risikerer du å få en sløvere kniv som fort kan bli ødelagt. Med tiden vil et slikt slipeverktøy bli nedslipt og må byttes ut. Du kan enten bytte ut hele knivsliperen eller bare hjulene.

Knivsliper

Oppbevar kniven rett

Å oppbevare knivene på en forsvarlig måte vil gi knivene lengre levetid og det minimerer risikoen for skader på knivbladet. Derfor skal aldri knivene oppbevares i kjøkkenskuffen, men heller en magnetlist og knivblokk.

  • En magnetlist er plassbesparende og ved å oppbevare dine favorittkniver på en praktisk måte på veggen blir det en innredningsdetalj på kjøkkenet. Du har også alltid knivene lett tilgjengelig når du trenger de. Du minimerer risikoen for at knivene får skader på bladet eller ruster.
  • En knivblokk er et praktisk alternativ til magnetlisten. Knivblokker får du i mange ulike design og størrelser slik at du kan få en som passer til ditt kjøkken og behov. Knivblokken gjør det lett å oppbevare knivene og beskytter bladene på meget god måte.

Riktig underlag til din kniv

Hvis du ønsker å ta vare på knivene dine å unngå skader og slitasje er det viktig å velge rett skjærebrett til knivene. Bruk helst et skjærebrett i tre som underlag, treskjærebrett lever dessuten lenge og er en fin klassisk detalj på kjøkkenet. Det går også utmerket å bruke et skjærebrett i plast, fordelen med plastskjærebrett er at de er lett å rengjøre og tåler oppvaskmaskin. Unngå å bruke marmorskjærebrett, et brett i marmor passer perfekt til å servere mat på, men de skader knivene og de blir fort sløve.

Derfor skal du vaske kniver for hånd

Hovedgrunnen til at kniver ikke skal vaskes i maskin er at oppvaskmiddelet inneholder slipemiddel som kan skade knivens skarphet, det kan også komme flekker på bladet fra saltet i middelet. Vask kniven med lunkent vann hver gang du bytter råvare, ikke la kniven ligge i vaskevann. Vask den med en gang og tørk den med en kjøkkenhåndduk.

Knivsliper

-

KitchenTime - En del av Nordic Nest AB (Bedriftens org.nr.: 997 671 538)