60 DAGER ANGRERETT
FRI FRAKT OVER 599 KR
Du kan velge mellom flere ulike slipemetoder avhengig av hva du vil oppnå med slipingen. Her går vi gjennom slipealternativ som slipestein, keramisk bryne, diamantbryne, stålbryne og knivslipere.
Slipestein eller en såkalt våtstein er det beste valget for å få din stålkniv ordentlig skarp. Det er enkelt å lære seg å slipe med en slipestein og en times trening som å beherske metoden, men det krever litt mer engasjement enn med de andre slipemetodene.
Våtsteiner graderes utfra finhetsgrad, som med sandpapir i såkalt grit. Selve målet med slipingen avgjør valget av stein da steinene gir ulike resultater, du kan velge mellom 240 grit opptil 13000 grit. En grovkornet slipestein gir et bra grunnlag mens en finkornet gir selve skarpheten. Profesjonelle kokker har flere slipesteiner, men som en nybegynner holder det fint med bare en sten. Som en første sten fungerer en allroundstein med en finhetsgrad mellom 800 til 1200 som alltid vil gjøre kniven skarp. Finhetsgraden 3000 holder godt og vell for de som stiller høyere krav. Stegvis kan det derfor være bra å begynne med 800-1200 grit, for å senere komplettere med en 3000. Våtsteinene fra Satake har ulike farger som vise hvilken grit steinen har.
240 grit - For grunnsliping som reparerer skader i knivens egg. Den gir dog ikke en veldig skarp kniv og kan derfor kombineres med en finere sten på 1200 eller 3000 grit for å gi kniven skarphet.
1200 grit - Sliper kniven, kan kombineres med 3000 grit for å gjøre kniven skarp.
3000 grit - Gir kniven god skarphet, kan brukes for å opprettholde en allerede skarp kniv og finpusse.
10 000 grit - For ekstra god skarphet samt polering av en allerede skarp kniv, passer bra i kombinasjon med 1200 grit.
Slipestål finnes i flere ulike materialer som passer til forskjellige kniver avhengig av knivbladets hardhet. Stålkniver tåler mer enn keramiske kniver, mens keramikk er hardere enn stål og holder skarpheten lengre. Du kan velge mellom en keramisk bryne, diamantbryne eller stålbryne.
1. Keramisk bryne – tar fram ekstra skarphet på kniven hvis kniven fortsatt er brukbar, den passer til både europeiske og japanske kniver med forskjellig hardhet i stålet. 2. Diamantbryne – Likner keramisk bryne, men kan også brukes til keramiske kniver. 3. Stålbryne – Passer til europeiske kniver som har noe mykere stål enn japanske kniver.
En knivsliper er bra dersom du har mange ulike kniver som trenger forskjellig behandling. Vi selger knivslipere, våtslipere eller rullesliper som du kan velge mellom. En knivsliper er den enkleste måten å slipe en kniv på, du vil oppnå ekstra skarphet med en våtsliper eller rullesliper ved å enkelt dra bladet langs hjulet. Knivsliperen kan ha flere ulike hjul med ulike grit grader slik at du kan gi knivene en grunnsliping og en finsliping med samme sliperedskap.
Når du skal velge en knivsliper tenk på å kontrollere om den er tilpasset for knivmaterialet du har. Bruker du feil knivsliper risikerer du å få en sløvere kniv som fort kan bli ødelagt. Med tiden vil et slikt slipeverktøy bli nedslipt og må byttes ut. Du kan enten bytte ut hele knivsliperen eller bare hjulene.
Å oppbevare knivene på en forsvarlig måte vil gi knivene lengre levetid og det minimerer risikoen for skader på knivbladet. Derfor skal aldri knivene oppbevares i kjøkkenskuffen, men heller en magnetlist og knivblokk.
Hvis du ønsker å ta vare på knivene dine å unngå skader og slitasje er det viktig å velge rett skjærebrett til knivene. Bruk helst et skjærebrett i tre som underlag, treskjærebrett lever dessuten lenge og er en fin klassisk detalj på kjøkkenet. Det går også utmerket å bruke et skjærebrett i plast, fordelen med plastskjærebrett er at de er lett å rengjøre og tåler oppvaskmaskin. Unngå å bruke marmorskjærebrett, et brett i marmor passer perfekt til å servere mat på, men de skader knivene og de blir fort sløve.
Hovedgrunnen til at kniver ikke skal vaskes i maskin er at oppvaskmiddelet inneholder slipemiddel som kan skade knivens skarphet, det kan også komme flekker på bladet fra saltet i middelet. Vask kniven med lunkent vann hver gang du bytter råvare, ikke la kniven ligge i vaskevann. Vask den med en gang og tørk den med en kjøkkenhåndduk.